Van, voor en door inwoners uit Nieuwegein

Ik heb hulp nodig Ik wil vrijwilliger worden

Belangenbehartiger mantelzorg wil 'regelkolder' tegengaan: 'Mantelzorgers moeten overeind blijven' (Bericht van RTV Utrecht)

“Om overbelasting en frustratie te voorkomen, helpt het als mantelzorgers zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan formulieren, ingewikkelde regelgeving en organisaties die langs elkaar heen werken”, schrijft MantelzorgNL, die haar hoofdkantoor in Zeist heeft. De landelijke vereniging komt op voor de belangen van iedereen die zorgt voor een naaste.

Geen zorgprofessionals
Fleur Kusters, woordvoerder bij MantelzorgNL, benadrukt dat mantelzorgers geen zorgprofessionals zijn, hoewel zij steeds meer zorg overnemen van de beroepsgroep. "Als we hen dan ook nog gaan belasten met allerlei regelgeving, komt dat bovenop de tijd van het zorgen."
Mantelzorgers die intensief zorgen voor een familielid, vriend of buur zijn wekelijks gemiddeld vier uur bezig met regeltaken. Uit de meest recente peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel blijkt dat vier op de tien mantelzorgers er moeite mee hebben om deze taken te doen.
Daarnaast heeft een derde van de mantelzorgers er moeite mee dat ze eens of meerdere keren hebben moeten aantonen dat ze mantelzorger zijn. Dat gebeurde bijvoorbeeld wanneer zij zorgverlof op het werk moesten aanvragen of bij het aanvragen van een persoonsgebonden budget. Bij ruim een kwart van hen heeft dat voor problemen gezorgd.

Vuist maken
Naast hun mantelzorgtaken moeten zij ook hun eigen leven kunnen leiden, zegt Kusters. "Het is heel belangrijk dat ze niet opgeslokt raken in de zorg, maar overeind blijven."
Daarom is de vereniging een petitie gestart naar aanloop van de Dag van de Mantelzorg op 10 november 2023. In de petitie staan onder meer verzoeken om mantelzorgers met vertrouwen te behandelen, duidelijke brieven op B1 niveau te schrijven, een minimale bewijslast in te voeren en één loket voor mantelzorgers. "Als we niets doen, gaat het helemaal spaak lopen. We willen een stevige vuist maken, zodat we in het formatieproces alle handtekeningen kunnen overhandigen", aldus Kusters.
Inmiddels is de petitie ruim 1400 keer getekend.

Commentaar Tjitske Kuiper, Directeur Algemene Hulpdienst Nieuwegein:

Overbelaste mantelzorgers door alle administratieve taken.

Door de petitie van MantelzorgNL wordt de aandacht opnieuw gevestigd op de enorme administratieve regeldruk voor mantelzorgers. Naast de zorg voor hun familielid, partner of kennis komt er nog een pakket aan taken bij. Vaak staat men er alleen voor.
Zolang deze regeldruk nog niet opgelost is proberen we vanuit de AHN enige bijstand te verlenen. Bel/ mail ons en dan kijken we samen naar de mogelijke hulp die we kunnen bieden.


« Nieuws overzicht

Nieuws

Lijst van actuele nieuwtjes over de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN)